Как да увеличите ефективността на работата си с листосъбирача

Листосъбирачът е една от най-важната техника за поддръжка както в градската среда, така и в селата, особено през есенните месеци. Тогава стартира така нареченият листопад. Започва постепенно натрупване на листна маса по земната повърхност, която създава изключително много неприятности за хората и транспорта.

При натрупване на големи обеми от листни маси, парковете се затруват, алеите стават труднопроходими, а пътищата стават хлъзгави. Много често това създава и предпоставка за пътно транспортни произшествия. Именно за да се избегнат тези неудобства се налага използването на така наречения листосъбирач. Той е изключително ефективен с висок коефициент на полезно действиe. Спомaга за бързо и лесно събиране на листата от големи зелени площи, без намесата на човешка ръка. С помощта му бързо ще се справите с големите обеми от листна маса, натрупана през есенните месеци. В тази статия ще обърнем внимание, какво представлява един листосъбирач, как се използва, как се поддържа и сервизира. Също така ще разясним в детайли как да направите своят правилен избор при закупуване на подобна машина.

Какво представлява един листосъбирач

Това е машина предназначена за събиране на листа. Тя може да бъде снабдена с двигател с вътрешно горене или с електрически двигател. Листосъбирачите с двигатели с вътрешно горене са професионални, а електрическите най-често се използват за битови нужди. Устройството на един моторен листосъбирач е много просто. Състои се от двигател с вътрешно горене, който задвижва турбина с витло. То завихря въздуха и създава засмукваща сила, чрез която се събират листата. Това става посредством тръба с различна дължина и деамтър в зависимост от марката и модела един листосъбирач. В най-високата си част е позиционирана изходна тръба, която изхвърля засмуканите листа и ги насочва към желаното от вас затворено пространство.

Поддръжка и почистване на листосъбирача

За да гарантирате оптимална работа на един листосъбирач, е важно да го поддържате в добро състояние. Винаги използвайте оригинални резервни части и консумативи които гарантирано са с високо качество. Редовното почистване на витлото, фунията и останалите части описани в ръководството за експлоатация, ще осигури безпроблемна работа и по този начин ще удължите живота на машината. Спазвайте и всички инструкции за употреба и безопасност на работа. Това ще гарантира висока производителност на машината и безопасността, както на оператора, така и на околните хора и животни.

Използвайте правилната техника на работа

За да увеличите ефективността при събирането на листата, използвайте правилната техника на работа. Тази информация как правилно да боравите с един листосъбирач, може да видите подробно описано в инструкцията за употреба, която ще ви бъде предоставена от продавача. В този абзац с едно изречение, ще споделим най-важните правила и техники по време на работа с машината. Дръжте листосъбирача на правилната височина, правете равни-систематични движения, за да покриете цялата площ без да пропуснете място. Не забивайте входа на тръбата изцяло върху земната повърхност, а позиционирайте под 45 градусов ъгъл.

Работа при неблагоприятни метеорологични условия

Листосъбирачите са предназначени за събиране на сухи листа, затова е важно да избягвате работа с тях в мокри условия. Мокрите листа могат да залепнат по витлото и изходната тръба на машината, което може да намали ефективността на събирането, да го задръсти и повреди. Добре е да се изчаква изсъхването на листната маса след дъждовни дни.

Инвестирайте във висококачествен листосъбирач

Важно е да изберете висококачествен листосъбирач, който отговаря на вашите нужди и изисквания. Инвестирането във висококачествена машина ще ви позволи да извършвате желаната от вас работа бързо и лесно с висока производителност. Избягвайте покупката на непрофесионални машини, ако имате големи обеми от работа. Със сигурност евтините и непрофесионални листосъбирачи няма да свършат желаната от вас работа.

Следвайки тези съвети, ще увеличите ефективността на работата си с всеки листосъбирач. Ще направите процеса по-бърз, по-лесен и по-ефективен.

Въпроси и отговори:

 1. Колко често трябва да почистваме един листосъбирач?
  Препоръчително е да почиствате листосъбирача след всяка употреба или в края на работния ден, за да осигурите оптимална работа и дълъг живот на машината.
 2. Мога ли да използвам листосъбирача за мокри листа?
  Не, листосъбирачите са предназначени за сухи листа. Използването на машината за мокри листа може да я повреди.
 3. Възможно ли е изходната суровина да бъде използвана за мулч?
  Мулчирането представлява процес на разрязване и раздробяване на листата на по-малки парчета, които после могат да бъдат използвани като тор в градината. При някои модели поради високата скорост на витлото листата излизат на малки парченца и могат да бъдат използвани за мулч.
 4. Как да избера правилния листосъбирач?
  Избора на листосъбирача зависи от обема на работа, която трябва да извършвате. За по-големи зелени площи ви съветваме да изберете по-мощни модели листосъбирачи. Консултирайте се с професионалисти в тази сфера.
 5. Каква е гаранцията на листосъбирачите и как да получа сервизно обслужване?
  Гаранциите за листосъбирачите варират в зависимост от производителя. За да получите сервизно обслужване по гаранция и извънгаранционно такова, свържете се с оторизираният сервизен център на дилъра.