Листосъбирач от Ласки България

От думата листосъбирач се подразбира, че това е специализирана машина за събиране на листа. През последните години все повече навлиза в нашето ежедневие. Използва се за поддръжка на зелени площи, паркове и градини както от големи компании, общини и заводи, така и от физически лица, фермери, малки земеделци и много други. Тази прахосмукачка за листа спестява изключително много време и средства.

Често тази машина се среща и под други наименования, като листосмукач, въздуходувка, прохусмукачка за листа, моторен листосъбирач, машина за изсмукване на листа, листосъбирач – бензинов, мобилен, прикачен листосъбирач, електрическа метла и много други.

Има няколко типа листосъбирачи:

  • Прикачен листосъбирач – този тип е най-разпространен. Най-често се използва от общински предприятия, земеделски производители, фирми за озеленяване, фирми поддържащи паркове градни. Името му подсказва, че той се прикача на канатите на ремарке, в което се изхвърлят засмуканите листа. Той се задвижва от бензинов двигател с вътрешно горене.
  • Мобилен листосъбирач – този тип не е много често срещан. Това е така поради по-високата му цена. Тази въздуходувка се монтира на ремарке, което може да бъде теглено от всяко едно моторно превозно средство само с категория В. Задвижва се посредством бензинов или дизелов двигател.
  • Моторен листосъбирач – името на тази машина за събиране на листа подсказва, че това е листосъбирач снабден с бензинов агрегат. Той е най-често срещан тъй като е най-предпочитан поради ниската му цена. Тези листосъбирачи варират от 200-300 лв за хоби модели и до 20000 лв за професионални модели. Именно в този голям диапазон от цени всеки един клиент може да избере своят модел, който смята че е най- подходящ за него.

Ние от ласки България сме насреща за консултация относно избора на най-добрият модел за вас. Не се колебайте да ни потърсите за да ви консултираме. За да съберете информация кой е най-подходящият модел за вас може да се информирате от интересните блогове качени на нашият сайт.

Листосъбирач от Ласки България

Каква е разликата между духалка за листа и листосъбирач

Устройството на двете машини е много сходно. И в двата случая е необходима силна струя въздух. За целта е монтирана турбина, която представлява витло с различен на брой лопадки за различните модели, които завихрят въздуха. Това задвижване на турбината става посредством двигател с вътрешно горене, най-често бензинов. Разликата между моторен листосъбирач и духалка за листа е в посоката на изхвърляне на въздуха. При един листосъбирач въздушният поток е посока навътре, като предизвиква засмукване. Докато при духалката за листа е точно обратното – въздуха се изтласква навън, въздушният поток е в обратна посока като предизвиква издухване. Смятаме, че двете машини са различни и за добре свършена работа е необходимо да се сдобиете и с двете, ако имате тази възможност.

Какви са плюсовете и минусите на един листосъбирач – мнения

Както във всяка една тема така и по тази има много различни мнения относно машините наречени листосъбирачи. Както всяка една машина така и при една въздуходувка има предимства и недостатъци. Предимствата са много повече и ще изброим някои от тях: бърза работа, пестене на средства, функционалност, мобилност и много други. Смятаме, че остарелият метод с човешка сила за метене на улици и паркове е доста изостанал и крайно неефективен. Това е така тъй като, първо операторите събират с ръчни метли листата от улици, паркове и алеи, като ги събират на купчини, а в края на деня посредством брезент ръчно ги товарят на камиони, което е доста трудоемко. Много често при лоши метеорологични условия събраните купчини с листа отново се разпръскват преди да бъдат натоварени на камиона – именно тук осъзнаваме неефективността на ръчното събиране. Нека все пак да споделим и за недостатъците на една прахосмукачка за листа, които са малко на брой: силен шум по време на работа, засмукване на нежелание предмети, невъзможност на работа при мокро време.

Листосъбирач от Ласки България

Листосъбирач или духалка за листа – какво да изберем?

Ние от Ласки България ЕООД смятаме, че и двете машини са важни при поддръжката на зелени части, но един моторен листосъбирач би свъшил много повече работа. Това е така тъй като с него имаме възможност буквално да съберем листата от земната повърхност. При една духалка за листа ние не събираме листата, а просто ги преместваме от едно място на друго. При една непрофесионална духалка за листа на ток е необходимо наличието на ток, което изключително много ограничава периметъра на работа. При по скъпите професионални духалки с бензинови двигатели този проблем е избегнат. Именно за това мислим, че по-добрата рентабилна и правилна покупка е един листосъбирач. Веднага ще възникне въпроса кой е по-изгодният вариант. Цените и на двете машини могат да бъдат много различни. Има опция за хоби или професионална машиназа изсмукване на листа в диапазона 500лв до 20000лв в зависимост от техническите им параметри. Същото се отнася и за електрическа метла.

Защо един листосъбирач е по-добър от една духалка за листа?

По-горе в текста коментирахме на дълго и широко за машините. Разяснихме, че донякъде двата варианта са сходни, а в същото време и много различни, тъй като начина им на работа се различава в някои детайли. Ние мислим, че духалката за листа по-скоро се явява като помощник. Тя е необходима и спомага за по-бързото събиране на листата на купчини с цел по-лесно събиране в последствие от листосъбирачи. Но в никакъв случай не може да извършва функциите на един листосъбирач – бензинов. Именно за това общините и компаниите занимаващи се професионално с поддръжка на паркове и градини се нуждаят и двата типа машини, тъй като те не са взаимно заменими. Въпреки това ние смятаме, че по-важната, по-рентабилната и по-добрата е машината за изсмукване на листа. Това е така тъй като тя изсмуква листата от земната повърхност и ги събира на едно място, без значение дали те са разпръснати или събрани на купчини. В същото време една духалка за листа има една единствена опция и това е преместването на листна маса от едно място на друго. Другият недостатък е, че дори и при ниска влажност машината не успява да повдигне листата от повърхността, тъй като те са залепнали. От всички факти по-горе може да заключим, че по-добрият избор между двете машини е покупката на листосъбирач. Но все пак това е наше мнение и оставяме на всеки да избере това, което мисли за правилно и смята, че ще му бъде верен партъор в неговата работа!